Dünyanın Bitip Uzayın Başladığı Nokta
Dünyanın bitip uzayın başladığı noktayı hiç merak etmiş miydiniz? Böyle bir nokta var mıydı? Varsa bu noktayı belirleyen neydi? Bütün bu soruları yazımızda cevapladık. Gelin bu ince çizginin ne olduğuna ve orada neler yaşandığında birlikte bakalım.

Dünya ile uzay arasındaki çizgiye Karman Hattı denilmektedir. Bu hat denizden 100 km kadar yukarıda bulunmaktadır. Ünlü fizikçi Von Karman’ın bu sınır üzerine çok fazla çalışması olduğu için sınır Karman hattı olarak bilinmektedir. Uzayın başladığı fiziksel bir sınır olmamasına karşın resmi olarak uzay kabul edilen yüksekliktir. Karman bu hattı bazı nedenlerden dolayı hayali olarak çizmiştir. Bakalım bu nedenler neymiş.
Uçağın en son nereye kadar çıkabileceğini düşündünüz mü hiç? Bunun cevabını Von Karman veriyor. Karman’ın yaptığı hesaplarına göre denizden 100 km yukarı çıkıldığında atmosferin yapısı o kadar incedir ki cismin uçabilmesi için gerekli kaldırma kuvveti bulunmamaktadır. Dolayısıyla standart uçaklarla burayı geçmek mümkün olmuyor. Bu yükseklikteki bir noktada havacılık uçuşlarının yapılamayacağını söyleyen ilk bilim insanı Karman olmuştur. Bu arada atmosferin Karman çizgisinde bitmediğini de belirtmek gerekir. Karman’dan sonra küçük parçacıklardan oluşan eksosfer gelmektedir. Yani karman sınırının ötesinde de atmosfer varlığını sürdürür. hatta ince parçacıklardan oluşan atmosferin en dış tabakası olan egzosfer yeryüzünden 10 bin km yukarıda bile devam etmektedir.
Yani tahmin edildiği gibi uzay çok da uzak sayılmaz. Uzay yerden yalnızca 100 km ötededir. Ünlü gökbilimci Carl Sagan’ın dediği gibi, eğer otomobilinizi yere dik konuma getirip havada ilerleyebilseniz, yaklaşık bir saat sonra uzaya varabilirsiniz. Uzay aslında çok yakındır.
Sabah ve öğlen yukarı bakıldığınızda gökyüzü mavi gözükür. Bunun sebebi atmosferde güneş ışığının saçılmasıdır. Bu kırılmalar sayesinde gökyüzünü mavi olarak görürüz. Karman çizgisinde ise atmosferin yapısı o kadar incedir ki bu ayrımı görebilirsiniz. Karman noktasının aşağısına baktığınızda maviyi, yukarısına baktığınızda ise siyahı görürsünüz.
Karman Hattı'nı geçerek uzaya çıkan ilk Türk aracı 2018 yılında yapılan testlerde 130 km yüksekliğe ulaşmıştır.
ABD Havacılık Federasyonuna göre astronot olabilmeniz için uzaya çıkmanıza gerek yoktur. Dış uzay başlangıcını deniz seviyesinden 100 km yukarısı olarak kabul edilse de astronot olmak için deniz seviyesinden 50 mil yükseğe çıkmanız yeterlidir.
Bu Gönderiler İlginizi Çekebilir!

Mars’ın Güney Kutbunda Tuzlu Göller Keşfedildi
Yıllardır araştırmalara konu olan Mars'ta, Tre Üniversitesi bilim insanları tarafından dört yeraltı gölü keşfedildi.

21 Aralık'ın Sırrı Nedir? En Uzun Gece ve Büyük Kavuşum
En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık hakkında günlerdir bir çok iddia ortaya atılıyor. Özellikle sosyal medya komplo teorileriyle resmen çalkalanıyor. İddialar arasında NASA tarafından yapılacağı söylenen elektrik kesintisi bile mevcut. Peki bu 21 Aralık'ta neler olacak, öncekilerden farkı ne, en uzun gece kaç saat sürecek? Detaylar yazımızda...
Bu yazıya tepkin ne oldu ?






