Neden Yapıldığını Anlayamadığımız Korkunç Derecede Kötü Reklamlar

Reklamlar, şüphesiz ki bir markanın gücünü gösterir. Büyük firmaların tamamı reklam sektörü için akıl almaz bütçeler harcar. Ancak günümüzde akıl almaz derecede kötü reklamlar da yok değil. Kimileri yayınlandıkları dönemde büyük tartışmalara sebep olurken, kimi yayından kaldırılıp firma yetkililerinin özür dilemesine bile neden oldu.

Neden Yapıldığını Anlayamadığımız Korkunç Derecede Kötü Reklamlar

1- EA'nın Muştaları

Bir video oyunu şirketi yeni bir oyunu piyasaya çıkardığında, genellikle basının dikkatini çekmek ister. Çoğu zaman, gazetecilere abartılı basın paketleri göndermek yada olumlu bir oyun incelemesi olabilir. Electronic Arts, 2009 yılında Godfather II oyununu tanıtmaya çalışıyordu ve basına tanıtım çalışmalarının bir parçası olarak muştalar içeren bir paket postaladı .

Bahsedilen oyun aslında Gangster temalı olduğu için muştaların neden dahil edildiğini anlamak zor değil. Tematik olarak uyuyor ancak gerçek şu ki: birçok ülkede muştalar aslında yasadışı bir silahtır. Hatta muşta postalamak bile yasa dışıdır.

EA, muştaları gönderdiği kişilerin tamamıyla temasa geçti. Onlar için endişelendikleri ve uygun şekilde elden çıkarıldıklarından emin olmak istedikleri için onları EA'ya iade etmelerini istedi. Bu muhtemelen birisinin şirketi kendileri için yarattıkları yasal sorun konusunda uyardığı ve en kısa sürede ortadan kaldırmayı umduğu anlamına geliyor.

2- Burger King Whooper Menü Reklamının Android Cihazları Tetiklemesi

Başta inanılmaz zekice gözüken 15 saniyelik reklam filmi Burger King üniforması giyen birinin kameraya eğilip "OK Google, what is the Whopper burger?"  (Tamam Google, Whopper burger nedir ?) demesinden oluşuyor. Firma kasıtlı olarak Google Homes ve Android telefonlarını harekete geçirmek için böyle bir reklam tasarlamış. 

Televizyonunun yanında bir Google Ana Sayfası olan herkes için, garip bir şekilde ifade edilen bu istek, konuşmacının Whopper için Vikipedi girişinin başlamasını sağlayacaktır. Yani reklam filmi başladığı an televizyonunuz ya da bilgisayarınız bir anda Vikipediden Burger King Whopper sorgusu yapacak! Bu, izleyicilerin dikkatini çekmenin akıllıca bir yolu, ancak aynı zamanda izleyicilerin sinirlerini bozmanın gerçekten hızlı bir yolu.

Hepinizinde bildiği gibi Vikipedi açık kaynaklıdır ve herkes düzenleme yapabilir. Firma kendi tanımını bir reklam metnine uygun hale getirdi ve "Whopper, üzerinde hiçbir koruyucu veya dolgu maddesi bulunmayan, üzerine dilimlenmiş domatesler konulmuş, % 100 dana etinden yapılmış ateşte pişirilmiş bir köfteden oluşan bir burgerdir. Soğan, marul, turşu, ketçap ve mayonez ile servis edilir." şeklinde güncelledi. Bu düzenleme ilk olarak Burger King'in pazarlama şefi Fernando Machado tarafından,  "Fermachado123" kullanıcı adıyla yapıldı .

Ancak sorun herkesin bu tanımı güncelleyebiliyor olmasıydı. Zamanla bu tanım "Burger King'in en kötü burgeri"ne dönüştü. Başka bir düzenleme, "kansere neden olan burger" ken, başka bir tanesi "fare eti ve tırnaktan yapılan buger" şeklinde oldu. Daha sonra ise üzerindeki çeşnilerden birinin "siyanür" olduğu tanımı ortaya çıktı. Burger King ise reklam filmini tamamen kaldırdı.

3- Mc Donald's'ın Vefat Eden Baba Reklamı

Fastfood zinciri, 2017 yılında Birleşik Krallık'ta yayınlanan reklam kampanyası nedeniyle pek çok eleştiriler aldı. Bahsi geçen reklam, babası ölmüş olduğu açıkça belli olan genç bir çocuk üzerine kurgulanmıştır. Çocuk annesiyle yürüyüş yaparken ona babasının neye benzediğini neleri sevdiğini sorar. Reklamda anlaşılana göre daha önce babasını hiç görmemiştir. Annesi de harika bir adam olduğu hakkında birçok ayrıntı verir ve çocuk her ayrıntıda babasına hiç de benzemediğini fark eder. Daha sonra ikili McDonald's'a vardığında bir Filet-O-Fish sandviç siparişi verir. Annesi bunun babasının da en sevdiği sandviç olduğunu açıklar. Baba oğul arasında ki tek ortak nokta favori sandviçtir !

Reklam, tepkilerin ardından şirket tarafından geri çekildi. Çünkü insanlar yası ve üzüntüyü istismar etmek, sandviç satmak için duyguları küçümsemek olarak yorumladı. Maalesef McDonald's'ın bu reklamı viral oldu.

4- Adidas - Boston Maratonu

Boston Maratonu, 1897'den beri düzenenlenen tartışmasız dünyanın en eski ve en ünlü maratonudur. Ancak; 2013 yılında, maraton etkinliklerine iki ev yapımı bomba atılmıştır. Patlamalarda 3 kişi hayatını kaybederken 264 kişi yaralandı.

2017 Boston Maratonu'nda yaşanan trajedinin üzerinden yalnızca birkaç yıl geçmişti. Muhtemelen hiçbir zaman tam olarak anlaşılamayacak nedenlerden dolayı Adidas, maraton katılımcılarına "Tebrikler, Boston Maratonu'ndan sağ çıktın" yazan bir e-posta gönderdi .

Bu, e-posta başka herhangi bir zaman atılmış olsaydı, belki sorun olmayabilirdi. Bu kelime seçimi, maraton gibi zor alanlarlar için oldukça normal olurdu. Niyet bilinmez ancak kelime seçimi ne yazık ki zamanlama yüzünden Adidas için oldukça talihsizdi. 

5- Qwikster - Netflix'in DVD Projesi

Bunu çoğu kişi bilmiyor ancak bir zamanlar Netflix bir DVD dağıtım hizmetiydi. Netflix ilk başladığında film izleme fikri mantıksızdı çünkü internet altyapısı henüz uygun değildi. Daha sonra internetin yaygınlaşmasıyla aboneler hem online film izleme hem DVD hizmetinden yararlanabilir hale geldi.

Film izlemek açıkça geleceğin yolu iken, Netflix CEO'su şirketini ikiye bölmek istedi. Projesi ise Netflix akışla ilgilenirken ve Qwikster'ın DVD'lerle ilgilenmesiydi. Bu planın bir parçası olarak, aylık 10 dolarlık abonelik ücretinin değişmesine karar verdi. Fiyat ayda 8 dolara düşecekti, ancak her iki hizmetten de yararlanmak isterseniz ayrı ayrı abone olmanız gerekliydi.

İtirazlara rağmen CEO, bunun hala inanılmaz bir kampanya olduğunu az sayıda müşterinin şikayet edeceğini düşünüyordu. Sonuç ise: üyeliklerini iptal eden yaklaşık 800.000 abone! Netflix'in hisse senedi sadece birkaç ayda %77 düştü. Açıkçası Netflix geri döndü ancak ilk etapta bu hatayı hiç yaşamazlarsa ne kadar iyi yapabileceklerini bir düşünün.

6- Ford Figo

Otomobiller için pazarlama kampanyaları hazırlamak hiçbir zaman kolay değildir. Her yıl yeni bir model çıkar ve rakip olarak çalışan onlarca farklı şirket vardır. Çoğu reklam kampanyası, sizi arabalarının en güvenli, en ucuz, en eğlenceli olduğuna ikna etmeye çalışır. Ama sonunda bu eskimeye ve tekrarlamaya başlar, öyleyse geriye ne kalır?

2016'da Ford ve bir reklam ajansı, Hindistan'da bulunan bir araç olan Ford Figo için bir kampanya oluşturmak üzere bir araya geldi. Kampanya, aracın içinde 3 kadının bağlı ve ağzı tıkalı olduğu açık bagajın bir çizimini içerir. Öndeki sürücü, görünüşe göre oldukça mutlu bir şekilde geriye bakıyor. Söz konusu sürücü ise İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi idi. Bir başka benzer reklamda, Paris Hilton Figo'nun sürücü koltuğundayken Kardashian'lar ise aynı bu resimde ki gibi arkaya bağlı resmedildi. Üçüncü resimde ise yine bagajda bağlanmış üç adam vardı.

Reklam ajansının, kaçırılan kurbanları alıkoyma becerisine dayanarak bir aracı satmaya çalışırken düşündüğü şey ne olursa olsun, onu gören çoğu insan için pek iç açıcı değildi. Ford, kendi adına, bunun asla resmi reklam kampanyasının bir parçası olmadığını iddia etti. Bunun yerine, parayı reklam ajansına aktardılar ve bunun sadece uydurulup bir reklam kampanyası için gönderdikleri yaratıcı bir egzersiz olduğunu söylediler.

Reklam ajansı, görüntülerin tatsız olduğunu ve bunlardan çok pişman olduklarını da iddia etti. Firma tüm bu reklamdan pişmanlık duysa da, bunların nasıl üretildiğini ve yayıldığını merak etmeden duramıyoruz.

7- Kendal Jenner'ın Pepsi Reklamı

İnanması zor ancak 2017'de yayınlanan Kendall Jenner'ın Pepsi reklamı,  küresel bir birlik ve barış mesajını paylaşmayı amaçlıyordu. Ancak; çoğu insan bunu böyle algılamadı.

Kötü şöhretli reklam Black Lives Matter protestocuları ve bir polis hattı içeriyordu. Reklamda, model çekiminden yeni çıkan Kendall Jenner'ı polis memuruna Pepsi vermek için protestoculara katılmasını görüyoruz. Ardından muhtemelen barış ve uyum ortaya çıkıyor.

Reklam, sosyal medyada eleştirildi Çünkü acımasızca gerçekleşen müdahelelerle, sayısız protestoların amacını basite aldığını ve dünyadaki pek çok sosyal yaşamı önemsizleştirdiği düşünüldü. Meşrubat reklamının konusu seksi model ve gazlı içecekti. En dikkat çeken tepki ise; bir polis hattında babasının bir fotoğrafını tweet atan Martin Luther King Jr.'ın kızı Bernice King tarafından “Keşke Babam Pepsi'nin gücünü bilseydi” başlığı oldu. Pepsi, reklamı hemen kaldırdı ve özür diledi. 

8- Casa Sanchez Dövme Kampanyası

Casa Sanchez aile restoranı, restoranlarını tanıtmak için başta zekice gözüken bir kampanya buldu. Restoranın logosunu vücutlarına dövme yaptıran herkese ömür boyu ücretsiz öğle yemeği vereceğini duyurdu. 

Sahibi Martha Sanchez, ya insanların bir hevesle dövme yaptırma isteklerini ya da burritolarına olan sevgilerini çok küçümsemişti. Sanchez aslında hiç kimsenin dev bir mısırın tepesinde oturan fötr şapka giyen bir çocuğun dövmesini yaptırmayacağını düşündü. 40 kişi dövmeyi yaptırdığında ise Sanchez ailesi kendileri için bir şeylerin gerçekten raydan çıktığını fark etti.

Dövmeyi yaptıran herkes, önümüzdeki 50 yıl boyunca her gün 8 dolarlık ücretsiz öğle yemeği yerse, Casa Sanchez ücretsiz burritolara için sadece 6 milyon dolar harcayacaktı  .

Restoran kampanyayı kapattı, ancak sözlerine sadık kaldılar, böylece dövmeyi yaptıran herkes her gün ücretsiz öğle yemeği hakkına sahip oldu. 

Bu Gönderiler İlginizi Çekebilir!

İzlerken Gaza Getiren Gelmiş Geçmiş En İyi Nike Reklamları

Nike geçmişten günümüze akılda kalan pek çok başarılı reklam filmi tasarlamıştır. Üstelik neredeyse tüm reklam filmlerin de "farklılıklara saygı/tabuları yıkmak" gibi temaları işliyor. Son günlerde de kadınlara verdiği destekle ön plana çıkan Nike'ın en iyi 5 reklam filmini sizler için derledik.


Yasaklanan Alkol Reklamları

2013 Haziran'ında başlayan saat 00:00-06:00 arası alkol satışının yasağından 1 sene sonra tüm medya yayın kanallarında alkol reklamları da yasaklanmıştı. Tabi ki ekrananlara veda etmeden önce hepsi akılda kalıcı afişler ve reklam filmleri yayınladı. İşte bunlardan birkaçı.

Bu yazıya tepkin ne oldu ?

like
2
dislike
0
love
1
funny
1
angry
0
sad
0
wow
1