Pes Etme Sendromu Veya Öğrenilmiş Çaresizlik : Seligman Deneyi
"Matematik'ten hiç birşey anlamıyorum", "bu dersi sonsuza kadar geçemeyeceğim","araba sürmeyi öğrenmem imkansız" bu veya buna benzer bir kaç cümleyi hiç kullandınız mı ? eğer kullandıysanız Amerikalı psikolog Martin Seligmanın bu konu hakkında ki deneyine göz atmalısınız.

Seligman Deneyi Nedir ?
Seligman koca bir havuzun içine aç bir köpek balığı ve bir kaç küçük balığı, aralarına set çekecek şekilde cam bölmelerin arasına koyup balıkları serbest bırakıyor. Köpek balığının küçük balıklara saldırmasını bekleyen Seligmanın istediği oluyor fakat köpek balığı, küçük balıkları yemek için yaptığı her saldırıda aradaki cama çarparak geri savruluyor. Bunu defalarca yapan köpek balığı en sonunda balıklara yönelmeyi bırakıp kendi etrafında dönmeye başlıyor.
Deneyin ikinci kısmında ise Seligman, arada ki camı kaldırıp köpek balığı ve küçük balıkların hareketlerini izliyor. Cam kalktıktan sonra köpek balığı kendi alanından ayrılmıyor ve de küçük balıklar yanından geçmesine rağmen onlara saldırmıyor. Köpekbalığı trajikomik bir şekilde, açlıktan ölmesine rağmen balıklara saldırmıyor. Seligmanın "Öğrenilmiş Çaresizlik" olarak adlandırdığı bu durumu hayatımızın bir çok yerinde yaşamışızdır.
Fazlaca çaba gösterdiğimiz bir durumun istediğimiz sonucu vermemesi, bize ne kadar çabalarsak çabalayalım sonucu asla değiştiremeyeceğimize inandırır. Başarısızlılığı kökten kabullendiren bu durum öyle kabulleniliyor ki başarısızlığın önünde bir engel olmasa bile başarısız olunacağına inanıldığı için engellerin kalkması bile fark edilemiyor. Deneydeki köpekbalığı olmak istemiyorsanız;
sonucun istediğiniz gibi gitmediği durumlarda bile pes etmemeyi öğrenmeli ve denemekten asla vazgeçmemelisiniz mevcut koşullar o an sizi sonuca ulaştırmamış olabilir. Denemekten ve doğru zamanı beklemekten vazgeçmeyin unutmayın "başarıya denediğiniz kadar yakınsınız !"
Bu Gönderiler İlginizi Çekebilir!

Kaynayan Kurbağa Sendromu'na Yakalanmış Olabilir Misiniz?
Başkaları için yaşayıp, mevcut koşullara kolayca uyum sağlarsanız, yavaş yavaş ve farkına varmadan, çıkış yolu olmayan bir fosseptik içine düşmüş gibi hissedersiniz. Peki dibe ulaştığınızda ne yapacaksınız? Oradan çıkmak için yeterli enerjiniz olacak mı? İşte bu s...

Hayatımızın Duraklama Dönemi: Plato Etkisi
Hayatınızın herhangi bir döneminde mutlaka canınızın hiç bir şey yapmak istemediği her şeyden sıkıldığınızı düşündüğünüz ve kendinizi geliştiremediğiniz bir dönemi olmuştur. Merak etmeyin bununla bir tek siz savaşmıyorsunuz. Ve iyi haber bunun üstesinden gelmek mümkün!
Bu yazıya tepkin ne oldu ?






