Tüm Zamanların En Korkunç 10 Ruhsal Bozukluğu

Sevgilinizin size zarar vermeye çalışan bir sahtekar olduğunu düşündüren veya kitapların yemek için olduğuna hatta daha kötüsü yürüyen bir ölü olduğunuza inanmanıza neden olan bir rahatsızlığınız olduğunu hayal edin. Korkunç, değil mi? İnsanların yalnızca küçük bir yüzdesi yukarıda açıklanan rahatsızlıklarla yaşamaya zorlanırken, gerçek şu ki dünya çapında 450 milyon insan akıl hastalığından muzdariptir. Herhangi bir zihinsel rahatsızlık bile kulağa yeterince korkutucu gelse de dehşet verici birkaç nadir rahatsızlık vardır. Aşağıda, tüm zamanların en korkunç 10 zihinsel bozukluğunu sizler için açıkladık.

Tüm Zamanların En Korkunç 10 Ruhsal Bozukluğu

1-  Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Todd Sendromu olarak da bilinen Alice Harikalar Diyarında Sendromu, kişinin çevresini olduğundan farklı görmesine neden olur.Alice'in ev için çok uzaması gibi, Gerçekte olduğunuzdan daha büyük veya daha küçük hissedebilirsiniz., Alice Harikalar Diyarında Sendromundan muzdarip olanlar, sesleri gerçekte olduklarından daha sessiz veya daha yüksek duyabilir ve nesneleri olduğundan daha büyük veya daha küçük görebilirler. Zindeliksiz bir LSD gezisi olarak nitelendirilen bu korkunç bozukluk, kişinin kendi beden imajını bile saptırır. Neyse ki, Alice Harikalar Diyarında Sendromu son derece nadirdir ve çoğu durumda, beyin tümörü veya uyuşturucu kullanım öyküsü olan 20'li yaşlarındaki kişilerde görülür.

2- Yabancı El Sendromu

Bir diğer adı Alien Hand Sendromu olan bu ürkütücü zihinsel bozukluğa sahip olanlar, bir el veya kolun tamamında tam bir kontrol kaybı yaşarlar. Kontrol edilemeyen uzuv genellikle kendi başına bir akıl ve irade alıyor gibi görünür. Hastalar, uzuvlarının kendilerini veya başkalarını boğmaya, giysilerini yırtmaya bazen de vücutlarından kan gelene kadar kaşımaya çalıştıklarını bildirdiler. Yabancı El Sendromu en sık Alzheimer Hastalığı veya Creutzfeldt-Jakob Hastalığı olan hastalarda veya beynin iki yarım küresinin ayrıldığı beyin ameliyatının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ne yazık ki, Alien Hand Sendromu için belirli bir tedavi yoktur ve bundan etkilenenler genellikle ellerini sürekli meşgul etmek veya diğer ellerini yabancı eli kontrol etmek için kullanmak zorunda kalırlar.

3- Apotemnofili

Vücut Bütünlüğü Bozukluğu ve Ampute Kimlik Bozukluğu olarak da bilinen Apotemnofili, vücudun sağlıklı kısımlarını kesmek veya zarar vermek için büyük bir istek duyduğu nörolojik bir bozukluktur. Hastalar uzuvlarından herhangi birini kendine ait hissetmez veya rahatsızlık duyar. Uzvun kendini çirkin ya da engelli gibi göstereceğine inanır. Bu zihinsel bozukluğun beynin sağ paryetal lobundaki hasarla ilişkili olduğuna inanılır. Cerrahların çoğu, sağlıklı uzuvları kesmeyeceğinden, bazı Apotemnofili hastaları uzuvlarını kendi başlarına kesmek zorunda hisseder. Bir doktor tarafından uzvu alınmış olanların çoğunun, olaydan sonra bile kararlarından memnun oldukları görülmüştür.

4-Boantropi

Çok nadir görülen fakat bir hayli korkutucu olan bu zihinsel bozuklukta, kişiler öküz olduklarına inanırlar ve genellikle böyle davranacak kadar ileri giderler. Bazen hastalar öküzlerin olduğu tarlalarda bile bulunurlar, dört ayak üzerinde yürürler ve sürünün gerçek bir üyesi gibi çimleri çiğnerler. Boantropi genellikle görülen bir rüyadan sonra ortaya çıkıyor ve kişi rüyanın etkisiyle dürtülerine hakim olamıyor. Psikolojik destekle hafifletilebilse de hala tam bir tedavisi yok.

5- Capgras Sendromu

Adını Fransız psikiyatrist Joseph Capgras'tan alan Capgras Sendromu, kişileri etrafındaki insanların sahtekarlarla yer değiştirildiğine inandıran ve güçten düşüren bir zihinsel bozukluktur. Hastalar bu sahtekarların genellikle kendilerine zarar vermeyi planladıklarını düşünür. Bir vakada, Capgras sendromlu 74yaşındaki bir kadın, kocasının, kendisine zarar vermek isteyen aynı görünümlü bir sahtekarla değiştirildiğine inanmaya başladı. Capgras Sendromu nispeten nadirdir ve çoğunlukla beyinde travma sonrası ya da bunama, şizofreni ve epilepsi teşhisi konmuş kişilerde de görülür.

6- Klinik Likantropi

Boantropi’li (yukarıda açıklanmıştır) olanlar gibi, Klinik Likantropiden muzdarip olanlar da hayvanlara dönüşebileceklerine inanırlar.Teknik olarak Likantropi kurtlara atıfta bulunsa da, kişinin başka hayvan türlerine dönüşmekte olduğuna inandığı vakalar da görülmüştür. Kurt olabileceği inancının yanı sıra, Klinik Likantropili insanlar da bir hayvan gibi davranmaya başlar ve genellikle ormanlarda ve diğer ağaçlık alanlarda yaşarken veya saklanırken bulunurlar.

7- Cotard Sendromu

Bu korkutucu zihinsel bozukluk, hastanın yürüyen bir ölü (kelimenin tam anlamıyla) veya bir hayalet olduğuna ve vücudunun çürdüğüne ve / veya tüm kanını ve iç organlarını kaybettiğine inanmasına neden olur. Çürüyen bir vücuda sahip olma hissi genellikle sendromun bir parçasıdır. Bu sendroma ait hastaların çoğunda şiddetli depresyonun görülmesi de bir sürpriz değildir. Bazı vakalarda hastaların kendilerini açlıktan öldürdüğü bile görülmüştür. Bu dehşet verici bozukluk ilk olarak 1880'de nörolog Jules Cotard tarafından tanımlanmıştır,neyse ki, Cotard Sendromu oldukça nadir görülür. En bilinen Cotard Sendromu vakası ise Haiti'de meydana gelmiştir. Bu sendromdaki bir adamın AIDS'ten öldüğüne ve cehennemde olduğuna sonsuz bir şekilde inandığı görülmüştür.

8- Kluver-Bucy Sendromu

Bir kitabı tatmak için can attığınızı veya bir araba ile seks yapmak istediğinizi hayal edin. Hafıza kaybı, yenmeyen nesneleri yeme arzusu ve otomobiller gibi cansız nesnelere cinsel çekim ile karakterize olmuş korkunç bir zihinsel bozukluk olan Kluver-Bucy Sendromunu yaşayanlar için olağan şeyler. Kluver-Bucy Sendromu olan kişiler genellikle aşina olması gereken nesneleri veya insanları tanımada da sorun yaşar. Bu korkunç zihinsel bozukluk beynin temporal lobundaki ciddi hasarın sonucu gibi görünmektedir. Ne yazık ki, Kluver-Bucy Sendromu için bir tedavi yoktur ve genellikle hastalar hayatlarını bu sendromla geçirir

9- Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu

Çoklu kişilik bozukluğu olarak da bilinen bu zihinsel bozuklukta, aynı kişide birden fazla kişiliğin varlığı görülür. Çok genel olarak, DKB'den muzdarip kişilerin% 0,1'inden daha azının genellikle 2-3 farklı kimliği vardır (ve bazen daha fazla). Hastalar rutin olarak kişilikleri arasında geçiş yaparlar ve saatlerce veya yıllarca tek bir kimlik olarak kalabilirler. İstedikleri zaman kimliklerini değiştirebilirler ve DKD'li bir kişiyi buna sahip olduğuna ikna etmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenlerden dolayı, Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu olan kişiler normal bir hayat yaşayamazlar ve genellikle psikiyatri kurumlarında yaşarlar.

10- Wendigo Psikozu

Birçok filme de konu olmuş Wendigo psikozu, kişinin insan eti yemeye büyük bir istek duyması, bu arzuya saplanması ve sonunda bu arzusunu gerçekleştirdiği korkunç bir zihin hastalığıdır. Wendigo psikozuna sahip kişi insan etine duyduğu büyük arzu ile onu elde etmek için elinden geleni yapar. Çevresine zarar verebilir, insan eti yemek için bir insanı öldürmesi gerektiğinden bu kişiler cinayete meyillidir. Wendigo, avla yaşamını sürdüren kesimlerde daha çok görülmüştür. Bu konuyla ilgili Hayvan mezarlığı, Ginger Snaps Back, Wendigo filmlerini de izleyebilirsiniz.

 

Bu yazıya tepkin ne oldu ?

like
1
dislike
0
love
0
funny
1
angry
0
sad
1
wow
5